Følg storkereden ved Bækmarksbro live
Ofte stillede spørgsmål om storkereden
Se mere om storkene og stil spørgsmål på Storkene.dk's Facebookside.
-
Gylletanke indenfor kort afstand til storkereder med ynglende storke forsøger vi at sikre mod at storkene søger ned i dem. Vi taler med den lokale landmand, og sammen finder vi en god løsning.
-
Alle storkeunger som har forladt danske storkereder er taget på træk mod syd. Nogle er sandsynligvis døde, nogle er blevet ynglefugle på reder i Nordtyskland og andre vil vende tilbage som ynglefugle i Danmark.
Storke bliver typisk kønsmodne i alderen 3 - 4 år. (sjældent som 2 årige). Når de er kønsmodne vender de oftest tilbage til det eller i nærheden af de områder hvor de år tidligere er kommet til verden. -
Alt afhænger af vejret. Er det lavtryksvejr og regn, kan de holde pause i flere dage i venten på godt flyvevejr. Er det derimod højtryksvejr, kan en stork snildt tilbagelægge 500 km eller mere.
-
Det kan de sagtens. Er det en klar nat med måneskin, kan storke, der meget gerne vil nå hjem til ynglereden, sætte turbo på og droppe nattesøvnen. I Smedager har vi oplevet ankomst af hanstorken ved midnatstid. Men det sker oftest, når storkene er forsinkede.
-
Storke kan opdeles i to kategorier - østtrækkere og vesttrækkere.
Storke, der trækker mod vest overvintrer nu overvejende i Spanien og Marokko. Tidligere overvintrede vesttrækkerne i Nordvestafrika. Selv så langt mod nord som Frankrig, findes storke om vinteren. Nogle få storke har fundet ud af, at man endda kan overvintre på tyske lossepladser og dermed skipper de det lange træk.
Østtrækkerne tager turen ned over Balkan og Mellemøsten og overvintrer i Øst-og Centralafrika. Nogle tager turen hele vejen til Sydafrika. Men også hos østtrækkerne sker der nu en ændring i trækmønstret og mange storke kommer ikke længere end til Israel, hvor de overvintrer.
Det generelle mønster er, at østtrækkere ankommer til ynglepladserne nogle uger senere, end vesttrækkerne.